In 2014 werd de basis gelegd voor een bijzonder project. De locatie, het Verhulstplein gelegen in het Stadhoudersplantsoen in Den Haag, zat jarenlang ‘op slot’. De eigenaren en de gemeente Den Haag werden het niet eens over de herontwikkeling van twee bestaande kantoorgebouwen. Door innovatieve samenwerking, durf en doorzettingsvermogen werden nieuwe verbindingen gesmeed en kwam de ontwikkelcombinatie met de gemeente en omwonenden tot een plan waarin 160 appartementen en een tweelaagse parkeerkelder waren voorzien. De omgeving werd tevens mee ontwikkeld; Het Verhulstplein onderging een grondige transformatie tot nieuwe asset voor de omwonenden. Technische uitdagingen, zoals een enorme, vrije overspanningen, maakten het mogelijk om het huidige ontwerp te realiseren.
Archieven: Portfolioitems
De Hoven
De ontwikkeling van drie torens in Delft met beleggershuur appartementen is vanuit een lastige periode in de crisis (vanaf 2010) vormgegeven. Het moest anders. Veel projecten kwamen in die tijd niet verder dan de spreekwoordelijke tekentafel. Weinigen zagen een oplossing. Met onze partners hebben we het project op een werkelijk andere manier benaderd. Middels een online woonwensenonderzoek werd inzicht verkregen in de wensen en (verhuis)behoeften van de toekomstige woonconsumenten. In een vroeg stadium creëerden wij zo commitment en konden wij de wensen, prijsniveaus, locatie en planning binnen een gedemarqueerd woongebied samenbrengen. En deze uitkomsten vormden de basis voor de ontwikkeling van de drie woontorens.
Door de juiste gegevens te verzamelen sluiten de woningen in de drie woontorens naadloos aan op de vraag. Tevens vormde het woonwensenonderzoek het begin van een co-creatieproces. Vroegtijdig werden de potentiële huurders en kopers succesvol betrokken in het proces.
Oostenburg
Op een unieke locatie in Amsterdam heeft Urban Minds een planstudie uitgevoerd om als risicodragende ontwikkelaar een bieding uit te brengen. Het vooruitstrevende plan betrof circa 380 duurzame wooneenheden.
Alt 916
Hoogbouw in combinatie met een duurzame houtenconstructie is zelden gerealiseerd. Zeker niet in Nederland. Urban Minds heeft in samenwerking met Martijn Glas van M. Architects een planstudie uitgevoerd naar houten constructies in superhoogbouw. Een enorm uitdagende studie waar wij allen erg enthousiast van worden. De eerste uitkomsten tonen namelijk aan dat hout en hoogbouw prima samengaan. Urban Minds is de verbinder tussen diverse niche spelers in deze markt om tot verdere duurzame uitwerking te komen. Onze filosofie ‘Build to connect’ wordt zo heel concreet!
Het Akragon gebouw
Sinds jaren staat het beeldbepalend Akragon-gebouw deels leeg en wordt er gezocht naar een invulling. Urban Minds is door de gebouweigenaar gevraagd om als gedelegeerd ontwikkelaar aan dit project verbonden te worden. De beperkingen van het gebouw hebben een mogelijke herontwikkeling naar andere functies in het verleden gehinderd. Door lange ervaring in transformatie/renovatie van klassieke monumenten en beeldbepalende objecten is Urban Minds met een praktische en procesmatige insteek bij het project betrokken. Terwijl in het verleden de plannen vast liepen onderzoekt Urban Minds nu stap voor stap wat de mogelijkheden zijn en vooral waar de oplossingen liggen. De grootste projecten zijn immers ooit ook klein begonnen!
Het Schiekadeblok
Het Schiekadeblok in Rotterdam Central District (RCD) heeft de potentie de komende jaren te veranderen in een bruisende, nieuwe en ambitieuze Rotterdamse stadswijk van internationale allure. Een wijk waar niet alleen gewerkt en geleefd gaat worden, maar ook een inspirerende woonlocatie kan ontstaan voor zowel bestaande als nieuwe Rotterdammers.
De kansen die het gebied biedt, heeft Urban Minds ertoe geïnspireerd de samenwerking te zoeken met het gerenommeerde architectenbureau UNStudio van Ben van Berkel (bekend van onder andere de Erasmusbrug) om gezamenlijk een concept visie te ontwikkelen die recht doet aan de hoofdstad van hoogbouw in Nederland met een ‘mixed-use’ toren van 200 tot 230 meter hoog. Het plan van Urban Minds biedt mogelijkheden tot het realiseren van meer dan 1000 woningen in het Schiekadeblok, te huisvesten in indrukwekkende hoogbouw.
Het door Urban Minds voorziene programma omvat met ca. 130.000 m2 (bruto) vloeroppervlakte een duurzame mix van: wonen, werken en verblijven met ca. 800 woningen, 29.000 m2 kantoren, 3.500 m2 cultuur, winkels en horeca en 16.500 m2 herontwikkeling. Met deze levendige mix wordt aansluiting gezocht op het bestaande, creatieve milieu onder andere door het behoud van het ‘Schieblock’. Hierdoor ontstaat een authentiek straatbeeld waarin wederopbouw architectuur gecombineerd wordt met moderne architectuur.
Omdat het in de huidige tijd denkbaar is dat er minder vraag is naar grote kantoorgebouwen, is een verregaande mate van flexibiliteit meegenomen om kantoren op een later moment alsnog om te kunnen zetten naar woningen. Zo ontstaan mogelijkheden om maximaal 1100 tot 1200 woningen te realiseren in het gebied.
De plannen voor het centrale, openbare deel van de ontwikkeling bestaan uit een levendig plein met aansluiting op de transparante plinten. De openbare ruimte loopt zo over in semi-openbare zones met een diverse mix van functies (Mixzone), die zorgen voor een nieuwe, bruisende stadswijk.