Schiekadeblok
Rotterdam

Locatie Rotterdam, Delftsestraat/Schiestraat Profiel binnenstedelijke herontwikkeling Betreft gebiedsontwikkeling van ca. 130.000 m2 mixed-use Positie risicodragend ontwikkelaar Status in voorbereiding

Het Schiekadeblok in Rotterdam Central District (RCD) heeft de potentie de komende jaren te veranderen in een bruisende, nieuwe en ambitieuze Rotterdamse stadswijk van internationale allure. Een wijk waar niet alleen gewerkt en geleefd gaat worden, maar ook een inspirerende woonlocatie kan ontstaan voor zowel bestaande als nieuwe Rotterdammers.

De kansen die het gebied biedt, heeft Urban Minds ertoe geïnspireerd de samenwerking te zoeken met het gerenommeerde architectenbureau UNStudio van Ben van Berkel (bekend van onder andere de Erasmusbrug) om gezamenlijk een concept visie te ontwikkelen die recht doet aan de hoofdstad van hoogbouw in Nederland met een ‘mixed-use’ toren van 200 tot 230 meter hoog. Het plan van Urban Minds biedt mogelijkheden tot het realiseren van meer dan 1000 woningen in het Schiekadeblok, te huisvesten in indrukwekkende hoogbouw.

Het door Urban Minds voorziene programma omvat met ca. 130.000 m2 (bruto) vloeroppervlakte een duurzame mix van: wonen, werken en verblijven met ca. 800 woningen, 29.000 m2 kantoren, 3.500 m2 cultuur, winkels en horeca en 16.500 m2 herontwikkeling. Met deze levendige mix wordt aansluiting gezocht op het bestaande, creatieve milieu onder andere door het behoud van het ‘Schieblock’. Hierdoor ontstaat een authentiek straatbeeld waarin wederopbouw architectuur gecombineerd wordt met moderne architectuur.

Omdat het in de huidige tijd denkbaar is dat er minder vraag is naar grote kantoorgebouwen, is een verregaande mate van flexibiliteit meegenomen om kantoren op een later moment alsnog om te kunnen zetten naar woningen. Zo ontstaan mogelijkheden om maximaal 1100 tot 1200 woningen te realiseren in het gebied.

De plannen voor het centrale, openbare deel van de ontwikkeling bestaan uit een levendig plein met aansluiting op de transparante plinten. De openbare ruimte loopt zo over in semi-openbare zones met een diverse mix van functies (Mixzone), die zorgen voor een nieuwe, bruisende stadswijk.